Dobanda anuala efectiva / DAE

4.8/5 - (6 votes)

Noțiunea DAE – Ce este și ce include?

În descrierea sau reclama fiecărui produs de credit, veți vedea informații despre suma DAE. Orice consilier bun îți va spune despre asta atunci când discută detaliile unui împrumut sau credit.

Ce este dobanda anuala efectiva?

De la bun început, să descifrăm sensul abreviere DAE – Rata anuală a dobânzii efective. Furnizarea acestui raport este obligatorie pentru toate produsele de credit (inclusiv achizițiile în rate) și rezultă din Legea creditului de consum.

DAE este ceva complet diferit de rata nominală a dobânzii la împrumuturi. Acesta din urmă spune doar o parte din „adevărul” despre împrumut, întrucât nu ține cont de multe alte costuri pe care împrumutatul trebuie să le suporte.

Indicatorul DAE a fost introdus pentru a facilita debitorilor să compare diferite oferte și să evalueze care este cea mai atractivă pentru ei. Cu toate acestea, este posibil doar atunci când sunt analizate propunerile de împrumut sau credit pentru aceeași perioadă, întrucât DAE ia în considerare valoarea în timp a banilor.

împrumut onlineValoarea DAE trebuie furnizată de toți creditorii care funcționează legal, atât bănci, cât și companii de credit. Calculul „zi de plată” DAE nu diferă de calculul pentru un credit ipotecar pe termen lung.

În al doilea rând, legea impune instituției financiare să ia în considerare toate costurile și comisioanele asociate cu împrumutul care este acordat la calcularea DAE. Prin urmare, pentru a calcula valoarea acestui indicator, aveți nevoie de:

– rata dobânzii la împrumut,
– diverse tipuri de comisioane plătibile împrumutătorului (de exemplu, comision),
– asigurarea necesara,
– tot felul de alte taxe (de exemplu, pentru procesarea cererii).

Aplica Acum

Pe scurt, teoretic, indicatorul include toate costurile pe care le suportă împrumutatul pentru a putea contracta un împrumut în numerar.

Din păcate, DAE nu conține întotdeauna date complete, creditorii vin cu noi comisioane care – conform reglementărilor în vigoare la acea vreme – nu sunt enumerate ca parametri care trebuie incluși în calcule.

Furnizarea DAEG a împrumutului este de a ajuta împrumutații să aleagă cea mai bună ofertă. Cu toate acestea, mulți oameni nu acordă atenție acestui indicator pentru că nu înțeleg de ce simularea cu o Rată a dobânzii anuale mai mare este mai benefică pentru ei. Prin urmare, în loc să se uite la DAE al împrumutului, ei analizează rata dobânzii sau ratele lunare, se uită la câtă dobândă trebuie să plătească și iau o decizie pe această bază.

Dobanda anuala efectiva formula

Rata anuală reală a dobânzii este calculată folosind o formulă. După cum am menționat la început, unul dintre elementele sale importante este durata împrumutului.

Pe Internet, puteți găsi multe sfaturi despre cum să calculați singur DAE, având toate datele necesare. În opinia noastră, acest lucru nu este foarte de încredere, este mai sigur să ne bazăm pe calculele consilierului de credit care a pregătit oferta, deoarece instituțiile financiare folosesc instrumente de încredere, dovedite pentru a calcula DAE; eventual utilizați unul dintre calculatoarele online.

Găsește împrumutul potrivit ție, imediat