Tipuri de depozite bancare

post

Ce tipuri de depozite bancare există?

Un depozit reprezintă un acord contractual prin care o persoană, denumită “deponent” sau “depozitant”, transferă un obiect mobil către o altă persoană (numită “depozitar”) în scopul păstrării, iar la solicitare, obiectul respectiv trebuie restituit imediat către deponentul inițial. Această explicație se referă la depozitele la vedere.

Pe lângă acestea, există și un alt tip de depozite cunoscute sub numele de depozite la termen. Un depozit la termen implică investirea fondurilor pentru o perioadă specifică, la finalul căreia depozitarul este obligat să restituie nu doar suma investită, ci și dobânda generată. În acest caz, deponentul nu plătește o taxă, dar transferă și dreptul de proprietate asupra bunurilor pe durata împrumutului.

Aplica Acum

Depozite bancare în funcţie de modul de plată a dobânzii:

a. Depozite bancare cu capitalizare: Acest tip de depozit implică adăugarea automată a dobânzii la suma depusă la finalul perioadei de depozitare.

b. Depozite bancare fără capitalizare: Aceste depozite permit accesul la banii depuși oricând, iar dobânda este calculată lunar. În acest caz, dobânda este mai mică, dar ai control asupra banilor din cont fără a pierde întreaga dobândă; lunar, dobânda se recalculează la suma disponibilă în cont.

Depozite bancare în funcţie de reînnoire:

împrumut onlinea. Depozite bancare cu prelungire automată: Acest tip de depozit se reînnoiește automat la scadență, iar dobânda realizată se capitalizează în depozit sau se adaugă în contul bancar.

b. Depozite bancare fără prelungire: Acest tip de depozit are o perioadă fixă de timp, iar la finalizare, atât banii cât și dobânda sunt transferate în contul curent.

Depozite bancare în funcţie de dobândă:

a. Dobândă fixă: Banca garantează o dobândă fixă indiferent de evoluția pieței.

b. Dobândă variabilă: Banca poate ajusta dobânda în funcție de evoluția pieței, putând fi mai mică sau mai mare decât cea fixă.

Acestea sunt cele 6 tipuri de depozite bancare întâlnite în România. Alegerea depozitului potrivit depinde de preferințele și necesitățile tale. De exemplu, pentru o sumă de bani pe care vrei să o păstrezi în siguranță, poți opta pentru un depozit bancar cu capitalizare, dobândă fixă și prelungire automată. În cazul în care preferi o opțiune pe termen scurt, depozitul bancar fără prelungire și fără capitalizare poate fi o alegere potrivită.

Găsește împrumutul potrivit ție, imediat