Ce tipuri de dobanda exista?
Planurile tale, fie că presupun achiziționarea unei mașini, a unei locuințe sau chiar a reproiectării casei, implică unele costuri semnificative care pot fi plătite cu ajutorul unui împrumut bancar. Rata dobânzii este un factor crucial pe care ar trebui să-l acordați o atenție deosebită dacă alegeți să utilizați un împrumut ipotecar, de construcție sau personal.
Este crucial să înțelegeți ce este dobânda, cum se calculează și diferitele forme de dobândă înainte de a solicita un împrumut.
Puteți decide în prealabil dacă este convenabil să obțineți un anumit tip de credit sau nu pe baza acestor factori și puteți, de asemenea, prevedea unele probleme potențiale.
Atunci când decizi să aplici pentru un împrumut, poți discuta cu un broker de credite pentru a obține cel mai bun împrumut pentru tine, pentru a te asigura că ești pe deplin informat și că iei decizia corectă.
Ce înseamnă dobânda bancară?
Suma de bani pe care o primiți în cazul produselor de economisire sau pe care o plătiți în cazul unui contract de credit este cunoscută ca dobândă bancară.
Mai exact, instituția financiară pe care alegeți să o utilizați vă plătește dobândă în baza unui contract semnat și în conformitate cu legea dacă alegeți să utilizați anumite produse de economii (cont de economii, depozit la termen etc.).
În acest caz, întrucât tu ești cel care împrumuți băncii o anumită sumă de bani, vei profita și de pe urma creșterii veniturilor din dobânzi.
Când mergi la o bancă pentru a căuta un împrumut, banca îți împrumută banii; ca urmare, tu ești cel care este responsabil pentru plata dobânzii, iar banca este organizația care profită din câștigul dobânzii. Acest lucru se face pentru a acoperi riscurile asumate de banca atunci când a acordat împrumutul.
Tipuri de dobanzi
Câte tipuri diferite de interese există?
Următoarele tipuri de dobândă pot fi prezente dacă doriți să aveți un contract de credit:
Deoarece rata dobânzii este decisă în momentul semnării contractului de credit și nu poate fi modificată în perioada de finanțare, dobânda fixă presupune că debitorul (persoana care primește bani de la bancă) va fi obligat să plătească aceeași sumă de bani. pe care le datorează băncii în fiecare lună.
Marja și benchmark-urile băncii alcătuiesc dobândă variabilă, care se poate modifica în perioada de finanțare în funcție de acestea.
Indicii de referință sunt rata oferită interbancară românească (ROBOR), care este utilizată pentru creditele imobiliare, rata oferită interbancară europeană (EURIBOR), care este utilizată pentru toate creditele acordate în euro, Indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC), care este utilizat pentru toate împrumuturile acordate în lei și rata oferită interbancară din Londra (LIBOR), care este utilizată în principal pentru împrumuturile acordate în următoarele valute: USD, CHF și GBP.
Procentul anual din întreaga valoare a împrumutului, ajustat pentru inflație, este cunoscut ca dobândă efectivă anuală (DAE) și indică întregul cost al creditului pentru consumator.
Toate taxele asociate unui acord de credit sunt incluse în această dobândă, inclusiv costurile de administrare, costurile de analiză a fișierelor, costurile de procesare și închidere a fișierelor și costurile de retragere sau de consultare a soldului.
Poate exista și o dobândă compusă sau simplă.
Dobânda simplă este rata care se utilizează pentru împrumuturile cu termene mai mici de un an. Pentru a determina acest lucru se utilizează suma totală a împrumutului și rata dobânzii stabilite de bancă.
Când împrumutați bani de la bancă folosind produse de economisire, cum ar fi fonduri de investiții sau depozite capitalizate, se percepe dobândă compusă. In cazul investitiilor, dobânda simplă se aplică în primul an și primești o anumită sumă de bani; totuși, începând cu al doilea an, vei beneficia atât de dobânda simplă cât și de o sumă suplimentară de bani care rezultă dintr-o dobândă aplicată la dobânda inițială.